Čalouněné postele a jak o ně pečovat

Důvodů proč se při výběru postele rozhodnout právě pro čalouněnou může být mnoho. Tyto postele působí velice luxusním dojmem, díky měkkému čelu nabízí pohodlné opření a obrovské množství tvarů, barev a materiálů. Hodí se do extravagantně a moderně zařízených pokojů, stejně tak jako do vkusných a decentních ložnic.

Pozor na kočičí drápky i snídaně v posteli

Čalounění postele je měkké a příjemné na dotyk, zároveň ale také náchylnější k poškození. Jedná se o velkou plochu, velmi často jednolitou, na které je oproti dřevu vidět více nedostatků. Volbu materiálu tedy přizpůsobte i podmínkám doma a vezměte v úvahu třeba domácí mazlíčky nebo malé děti. Především mechanické poškození, jako jsou škrábance nebo proděravění, představují největší problém a je lepší jim předcházet.

I přes veškerou opatrnost se tu a tam může čalounění ale také ušpinit. Odstranění skvrn může být velmi snadné, ale zároveň také velmi pracné, či dokonce nemožné. Vše záleží na materiálu čalounění, původu skvrny a způsobu čištění. Obecně platí, že je nutné jednat co nejrychleji a nenechat skvrnu zaschnout nebo prosáknout. V takové situaci je vhodné použít například bílý hadřík nebo kosmetické ubrousky, které jsou většinou po ruce, a odsát vlhkost. Lehčí znečištění pak odstraníte mýdlovou vodou – hadřík však vždy důkladně vyždímejte! Na silnější znečištění je vhodné použít speciální přípravek pro konkrétní typ čalounění, výborně fungují například suché pěny. Postižené místo příliš nedřeme, snažíme se respektovat směr tkaní, nepoužíváme kartáče nebo ostré předměty a agresivní čistící prostředky.

Kůže představuje nejvyšší kvalitu

Kůže je nejdražším materiálem a vyžaduje také nejdůkladnější údržbu. Pokud se o ni dobře staráme, vyniká opravdu dlouhou životností a luxusním vzhledem. Používáme na ní pouze přípravky k tomu určené a nejlépe navržené přímo výrobcem postele a dbáme na to, abychom ji nevystavovali vlhkosti. Důležitá je také pravidelná impregnace, která ji udrží měkčí a odolnější vůči nečistotám i opotřebení.

Pokud jste se rozhodli pro pořízení čalouněné postele, navštivte některou z našich prodejen, kde vám představíme jednotlivé typy, jejich varianty, a také vzorníky s různými barvami a materiály.

Náš tip: Před prvním použitím čistícího přípravku, zkuste reakci čalounění napřed na nějakém skrytém místě. Otestujete si tím i následný způsob čištění a předejdete zbytečným flekům.