Čím se v létě přikrýt?

Léto se nám opět kvapem blíží a to znamená, že bychom se kromě lenošení u vody měli zaměřit i na naši ložnici, kterou těmto parným dnům musíme patřičně uzpůsobit. Představa, že se budíme uprostřed noci vedrem kvůli nesprávně zvolené přikrývce, je snad pro všechny z nás poměrně děsivá. Dnes se tedy podíváme na to, jak vybrat optimální letní přikrývku.


Letní přikrývky jsou zhotoveny z materiálů, které byly vyvinuty přímo pro tuto roční dobu. Důležitým aspektem je množství náplně, které je v tomto případě menší než u klasických přikrývek (cca 150 – 200 g/m2). Tímto je dosaženo mírné hřejivosti se zachováním pocitu lehkého pokrytí těla. Letní přikrývky every EMOTION jsou lehké, splývavé, vzdušné a lze je snadno udržovat, neboť je možné je prát až do 60°C.

JMP Studio zdravého spaní nabízí hned dva programy letních ložních souprav. Cool Touch je název pro přikrývku, která se vyznačuje ergonomickým způsobem prošití a dobrou splývavostí. Výbornou vlastností je to, že udržuje u těla souvislou vzduchovou vrstvu, která zůstává tepelně stabilní v chladném i teplém prostředí. Druhou letní přikrývkou je Siluran. Oproti přikrývce Cool Touch je její celý povrch vyroben ze 100% bavlny ošetřené technologií Cool-Down, která zajišťuje rychlý odvod potu z těla do povrchové tkaniny a zároveň i její rychlé odpařování. Tím je dosaženo chladicího efektu a tvorbě suchého mikroklimatu v lůžku. Přikrývka Siluran je výrazně chladivá, rychle odvádí pot a je také alergicky neutrální, v čem například spočívá jedna z výhod oproti polštářům péřovým.

Důležitým kritériem při výběru přikrývky je typ výplně. Odborníci ze Studia zdravého spaní jednoznačně doporučují duté vlákno. Všechny přikrývky v nabídce firmy jsou zhotoveny z povrchové tkaniny z hydrofobního čtyřkanálkového značkového vlákna, která je zodpovědná za vynikající odvod vlhkosti z povrchu těla do okolního prostředí. Antibakteriální úpravy, kterou jsou přikrývky opatřeny, jsou nesepratelné a dokáží zamezit tvorbě mikrobů na zpoceném těle. Tím se mimo jiné zamezí i nepříjemnému pachu textilií i při vícenásobném použití. Z tohoto důvodu jsou přikrývky z řady every EMOTION vhodné například i v ubytovacích zařízeních.

Poslední záležitostí, kterou by měl každý zvážit, je výběr rozměru přikrývky. Nejstandardnějším rozměrem pro jednoho uživatele je 135×200 cm. Pakliže jste vyšší postavy a nemáte rádi, když vám chodidla koukají z deky ven, můžete zvolit i komfortnější prodloužený rozměr 135×220 cm. Pro páry nebo snad i pro velmi náročné uživatele lze ložnici obohatit o velkou dvoulůžkovou přikrývku 200×220 cm či dokonce 200×240 cm.