Dětská postýlka pro miminka by měla být především bezpečná

Vybíráte-li dětskou postýlku, jsou důležité její bezpečnostní parametry. K nejčastějším úrazům patří uvíznutí prstu, končetiny nebo dokonce hlavičky, a to kvůli špatné konstrukci postýlky – nebezpečným mezerám nebo otvorům.

Důležité jsou mezery mezi tyčkami, které by od sebe měly být vzdáleny minimálně 4,5 cm a maximálně 6,5 cm. Mezery mezi okrajem dna a bočnicemi a čely postýlky či mezi laťkami roštu musí být maximálně 2,5 cm. Matrace by neměla být menší než je dno postýlky a dítě nesmí mít možnost ji nadzvednout. Výška od povrchu matrace v nejnižší poloze k horní hraně rámu postýlky musí být minimálně 60 cm a v nejvyšší poloze 30 cm.

Tyčky v postýlce (tj. čela a bočnice) by měly být v každém případě svislé, aby neposloužily jako žebřík, ani by zde neměly být žádné výčnělky či otvory, kterých by se mohlo dítko chytit nebo na ně vylézt. Dno by mělo být perforované nebo z příček, aby bylo zajištěno větrání matrace. Nejvhodnějším materiálem pro dětské postýlky je masivní dřevo – buk, smrk, borovice. Konstrukce postýlky musí být pevná a stabilní, dřevo nepoškozené a hladké. Kovové materiály musí být odolné proti korozi, barva odolná proti poškrábání a samozřejmě nesmí být toxická.

Nikde by neměly být ostré rohy, hrany či hroty ani součásti, které by dítě mohlo uvolnit, jako například kryty šroubů. Pokud má postýlka stahovací bočnice, musí být zajištěny tak, aby je dítě nemohlo samo stáhnout. Postýlka musí mít buď čtyři pevné nohy, nebo dvě pevné nohy a dvě nohy s kolečky. Pokud má postýlka čtyři nohy s kolečky dvě z nich se musí dát zaaretovat. Ideální je taková konstrukce postýlky, která má tyčky na všech čtyřech stranách – jak z hlediska ventilace, tak i proto, že z takové postýlky má dítě lepší výhled. Pokud má postýlka přece jen plná čela, tyčková bočnice by neměl být z důvodu dostatečné ventilace umístěna u zdi nebo u nábytku.

Matrace do dětské postýlky by měla být vyrobena z pevnějšího a prodyšného materiálu. Ideální je kvalitní PUR pěna. Výška matrace musí odpovídat dané konstrukcí postýlky. Potah matrace by měl být snímatelný s možností praní.