Jak pracovat s barvami v interiéru

Barvy nás obklopují na každém kroku, dokáží ovlivnit naši náladu, ale také chování, proto jsou hojně využívány např. v marketingu. Znalost kouzla barev nám dokáže být i velmi prospěšná a můžeme z ní těžit při vytváření harmonického domova. Pokud jde o barvy v bytě, každému se asi nejprve vybaví ta největší plocha, tedy zdi. Tím ale využití barev zdaleka nekončí. Barevně můžeme ladit veškerý nábytek, podlahy, dekorace, závěsy a různé další textilie. A někdy je to opravdu věda, při množství různých variant, kombinací, odstínů a motivů je těžké vydat se jednou cestou a vše dokonale sladit. Zde mohou přijít na pomoc designéři, kteří nám pomohou  s výběrem i realizací podle našich představ a nebo představí i jejich kreativní nápady. Pokud se však budeme držet pár základních principů a nechybí nám trocha fantazie, zvládneme si vše dokonale vyladit i sami.

Bílá stále vládne

Ve většině interiérů, ať už obytných, obchodních či kancelářských, na zdech převažuje bílá barva. Tento koncept nám pak dává prakticky neomezené možnosti pokud jde o další vybavení. Bílá je nejvíce neutrální barva a sladíte s ní naprosto všechno a to včetně bílého nábytku, který se stal v poslední době velmi populární. U této kombinace však doporučujeme „rozbít“ celkově bílý pokoj nějakou tmavší barvou, použitou například na textilie či třeba jednu ze zdí. Skvěle poslouží i tapeta, umístěná za čelo postele, či barevné dekorační polštářky a malý koberec. K bílé barvě se dále perfektně hodí přirozená kresba dřeva, a to především toho tmavšího, jako je například ořech. Nemusí jít ani o celomasiv, stejně dobře funguje i lamino nebo dýha. Bílá barva v ložnici může na někoho působit příliš neosobně, nezabydleně a neútulně, ale dává volnou ruku při výběru designu ostatního nábytku včetně postele. Snadněji se pak provádí i změny, pokud nás vzhled pokoje omrzí.

Teplo domova

Barvy se rozdělují na teplé a studené, podle toho jaký pocit v nás vyvolávají a jak na ně reagujeme. V obytných prostorech se nejčastěji využívají ty teplé, které dokáží vytvořit útulnou atmosféru. Sem patří třeba červená, žlutá, oranžová, hnědá a béžová. V ložnici bychom měli obecně volit tlumené a pastelové odstíny, pokud jsme zimomřivý, určitě nás zahřeje sladění teplých odstínů a nábytku nejlépe z masivního dřeva. Sytou červenou barvu bychom měli v ložnicích používat opatrně. Hodí se spíš na menší dekorace a v kombinaci s jiným světlejším odstínem. Pokud ji použijeme samostatně ve velké ploše, bude na nás působit spíše rušivě a agresivně.

Do ložnice patří také klid i chlad

Velmi často se v případě zařizování ložnic dává přednost studeným odstínům, kam patří modrá, fialová, šedá nebo zelená.

Modrá celý prostor ochladí, zelená zase působí uklidňujícím dojmem. Fialová je sice meditační barva, ale při jejím použití je vhodné postupvat stejně jako u červené, aby nás příliš nerušila. Studené odstíny také podporuje použití bílé a světlých provedení nábytku.

Dětský pokoj

Barevné sladění dětského pokoje bývá někdy oříšek. Na jednu stranu je to místo, kde si děti hrají, rozvíjí svou kreativitu a schopnosti, na straně druhé to je také prostor určený ke spánku a učení.

Často se směr výběru barvy volí dle pohlaví dítěte, ale není nutné se omezovat pouze na růžovou či modrou. Velmi vhodné jsou také žlutá, oranžová a zelená, které se hodí jak pro chlapce tak i dívky. Vyplatí se myslet dopředu a vzít v potaz i to, že děti za pár let vyrostou a určitě pak budou preferovat spíš klidnější a jemnější barevné odstíny, než křiklavé, syté barvy, které se líbí především těm nejmenším. Výrazné barvy pak také mohou narušit spánek a především v období nemoci pak působí velmi rušivě. V dětských pokojích tedy ty nejsytější odstíny používejte na takové věci, které se snadno vymění, nebo v případě potřeby odstraní. Nemělo by se tedy jednat o zdi či velký nábytek, ale spíše o hračky, dekorace, koberce, závěsy či povlečení.

Na našich stránkách se nyní můžete podívat, jak se dá jednoduše měnit vzhled ložnice a inspirovat se při tom ročním obdobím.