Pořiďte si matraci se snímatelným potahem, vybrané potahy můžete i prát i na 90 °C

Potah je nedílnou součástí matrace. Vzhled potahu a jeho provedení samozřejmě upoutá nejvíce, ale je třeba vzít u úvahu i jeho vlastnosti, které ovlivňují to, jak se vám na matraci bude spát.

Co všechno by měl potah na matraci „umět“?

Potah by měl být příjemný na dotek a měl by být vyroben z materiálů, které dobře odvádějí vlhkost. K takovým materiálům patří např. Tencel, který dokáže vlhkost rychle odpařit. Potah může např. obsahovat i vlákna, která odpuzují roztoče nebo ionty stříbra, které mají antibakteriální účinky. Obojí např. obsahuje potah s názvem Grando Silver. Při nákupu se tedy zajímejte o složení potahu a jeho vlastnosti.

Důležitá je také odolnost potahu proti oděru a žmolkování, která prodlouží jeho životnost.
Matraci většinou používáme mnoho let. Chránit ji můžete různými chrániči nebo podložkami, samozřejmě i prostěradlem, ale i tak se do potahu dostanou prach a jiné nečistoty. Proto by potah matrace měl být snímatelný – máte tak možnost potah kdykoli vyprat nebo vyčistit. Zip potahu by měl umožnit jeho rozdělení na dvě poloviny – je to praktické, aby se potah vešel do pračky. Potah by měl být pratelný aspoň na 60 °C – při této teplotě hubíte roztoče i jiné mikroorganizmy. JMP Studio zdravého spaní nabízí potah na matrace Medicott s možností praní i na 90 °C. Tento je vhodný především pro děti a alergiky.

Potah většinou tvoří povrchová tkanina, která je prošita s nějakou výplní – ideální je např. duté vlákno. Někdy je potah prošitý s paměťovou pěnou – ta sice zajistí povrchovou měkkost matrace, ale zhorší jeho prodyšnost. Takový potah většinou nelze prát ani čistit. Pokud má přímo jádro matrace na povrchu paměťovou pěnu, která není součástí potahu, pak volte elastický potah, který zachová příznivé vlastnosti paměťové pěny.

Praktické jsou také úchytky na boku potahu – pro snadnější manipulaci s matrací.

Zajímejte se tedy při nákupu matrace nejen o vzhled potahu, ale především o jeho vlastnosti, kvalitu, možnost údržby a životnost.

V JMP Studiích zdravého spaní můžete pořídit kromě kompletních matrací i samostatné matracové potahy, které Vám zhotovíme přímo na váš požadovaný rozměr.