Příjemné místo pro spánek

Spánek je nedílnou součástí našeho života. Jedná se o útlumovou fázi, jejíž hlavní význam je v regeneraci organismu a načerpání sil. Mimo správně zvolené matrace a lůžkovin má vliv na jeho kvalitu také plno vnějších podnětů. Co tedy můžeme udělat pro to, aby se nám opravdu dobře spalo a náš spánek měl kýžený efekt?

Vytvořte si správnou atmosféru

Spánek se zpravidla odehrává v ložnici, a to je také první místo kam by se měla naše pozornost zaměřit. Ložnice by měla patřit do klidové zóny bytu, to znamená, že by se mělo jednat o krajní, neprůchozí místnost s okny na co nejtišší stranu domu tak, abychom se během spánku nevystavovali světlu a hluku z ulice. Neměla by sousedit s hlučnými pokoji sousedů ani např. s kuchyní, odkud by se mohly linout zase nežádoucí pachy. Ložnici je vhodné vymalovat studenými odstíny barev navozujícími ticho a klid. Použít se ale dají také tlumené teplé tóny, jako je např. broskvová nebo smetanová. Samozřejmě můžete zvolit i některou z neutrálních barev, které působí elegantně. Důležité je, vyhnout se barvám příliš sytým, agresivním nebo zářivým.

Vybavení ložnice by mělo být útulné a přehledné. Vhodné jsou chytře řešené úložné prostory, které schovají plno věcí a celý prostor pak působí jednoduše a uklizeně. Postel bychom měli mít zafixovanou jako místo, kam se chodí spát. Není vhodné se zde věnovat např. práci, jídlu nebo sledování televize. S tím úzce souvisí také přítomnost elektrických spotřebičů. Ta se doporučuje omezit na minimum, ideálně nemít zde elektroniku vůbec žádnou.

Také pokojové rostliny bychom měli umisťovat do jiných místností v bytě. Stejně jako příliš aromatické květiny. Rostliny v ložnici mohou mít za následek příliš vysokou vlhkost vzduchu, která není ideální pro dýchání, ale hlavně se v ní snáz množí nejrůznější alergeny. Z tohoto důvodu se zde také nedoporučuje sušit prádlo nebo používat intenzivní zvlhčovače vzduchu.

Místnost by měla být dostatečně větraná a pravidelně bychom měli větrat také lůžkoviny. Samozřejmostí je důkladný úklid a čistota. Do ložnice bychom měli zamezit přístupu našich domácích mazlíčků. Pokud je tam jejich přítomnost nezbytná, měli bychom častěji vysávat a dbát na odstranění chlupů zejména z lůžkovin.

Optimální teplota pro spánek je velice individuální. Někdo potřebuje usínat v opravdu chladném prostředí, jiný si zase rád přitopí. Uvádí se, že by se teplota v ložnici měla pohybovat mezi 16 – 18 °C. V ložnici dětí a seniorů by pak mělo být okolo 18 – 20 °C. V letních měsících, kdy nás provází období tropických nocí, je ale těžké se bez použití klimatizace dostat na příjemnou telotu pro spánek. Výhodu pak budou mít ti, jejichž ložnice je orientovaná na sever či východ. Naopak ložnice na jih či západ budou i pozdě večer sluníčkem velmi vyhřáté.

Vynechte pozdní večeře, kofein i alkohol

Pokud už máte svou ložnici správně zařízenou a podařilo se vám zde vytvořit ideální prostředí pro spánek, i přesto se však vytoužený odpočinek stále nedostavuje, bude nutné zaměřit se také na sebe a své návyky, které před spaním máte.

Před spánkem je vhodné se celkově zklidnit, oprostit se od stresu, nekonzumovat žádná těžká jídla a nepít alkohol. Ten jak známo sice může pomoci s usínáním, ale kvalita takového spánku je nedostatečná. Velmi důležité je zajistit si na dobu spánku také tmu. Ta je zodpovědná za spuštění produkce spánkového hormonu melatoninu. Jeho hladiny jsou závislé na střídání dnu a noci, tedy světla a tmy. Přes den je jeho vylučování potlačeno, v noci se naopak melatinové receptory aktivují, což je spojeno s nutkáním ke spánku. Doporučuje se se během noci světlu vůbec nevystavovat a nerozsvěcet ani když jdeme např. na toaletu. Pokud nespíme v absolutní tmě, během pár sekund se v bytě rozkoukáme i v noci. Pokud je cesta k toaletě přece jenom komplikovanější, např. je nutné sejít schody, použijte alespoň tlumený zdroj světla.

Důležitá je kvalita, ne délka

Pokud už se v noci vzbudíte, nekontrolujte čas. To je další z podnětů, který vás může zbytečně stresovat. Velkou chybou je sledovat hodiny když nemůžete usnout a počítat jak málo už vám zbývá do ranního zazvonění budíku a jak budete zase celý den v práci unavení. Potřeba spánku je individuální. Někomu stačí 4 hodiny, jiný potřebuje hodin 10. Průměrně se délka spánku pohybuje mezi 6 a 9 hodinami a důležitá je především jeho kontinuita. Nejhodnotnější je tedy hluboký spánek bez přerušení. Toho můžeme docílit pravidelným dodržováním určitého režimu, tedy usínáním a vstáváním každý den přibližně ve stejnou dobu, a to včetně volných dnů či víkendů. Tělo si na tento režim během pár dnů navykne a spánek bude přicházet automaticky.

Doufáme, že jsme vám přinesli pár užitečných tipů jak si spánek co nejvíce zkvalitnit a rádi vám ho pomůžeme podpořit i výběrem správné matrace.