Jak na výběr vhodného roštu?

Rošty do postele jsou spolu s matrací základním předpokladem zdravého a pohodlného spánku. Rošty plní mimo jiné také funkci odvětrávací a umožňují matraci dýchat, takže se v posteli udržuje příjemné klima a nedochází k tvorbě plísní a rozmnožování bakterií.

Existují různé typy roštů a v jejich široké nabídce může být těžké se vyznat. Proto vám s orientací pomůžeme a vysvětlíme základní rozdíly mezi různými druhy roštů.

Lamely nebo prkna?

Již při výběru matrace je důležité vědět, na jakém podkladu bude umístěna. Také my se vás vždy nejdřív zeptáme, zda máte v posteli rošty lamelové nebo prkenné než začnete matrace zkoušet. Zajímavé je také vyzkoušet jak se chová stejná matrace na lamelovém a jak na prkenném roštu. Rozdíl poznáte ihned. Lamelový rošt matraci změkčí a ta se stane pružnější a houpavější. Pevný rošt se pak chová stejně jako by matrace ležela například na zemi. Díky své konstrukci je také vhodnější pro děti nebo rodiče, kterým děti často v posteli skáčou.

Comfort rovnýLamelové rošty dobře korespondují se zónováním matrace. Pod rameny jsou lamely změkčeny frézováním a v bederní oblasti mají nastavitelné výztuhy, kterými si můžete vyladit ideální tuhost. Tyto rošty také zmenšují namáhání matrace a prodlužují tak její životnost. Lamelových roštů je více typů a liší se například i způsobem uchycení lamel.

Lamely uchycené nad rámem mají vyšší nosnost zejména při nárazovém zatížení, jsou také vhodné do dvoupostelí, kde je užíván i prostor uprostřed. Lamely totiž pruží po celé šířce roštu a ne jen uvnitř rámu.

Prkenné rošty jsou bytelnější

Rolo Pevné prkenné rošty nejsou sice tak sofistikované a nabízí jednotnou tuhost, mají ale větší nosnost a jsou velmi odolné. Prkna jsou připevněna k rámu nebo spojena tkalounem. Rošt v rámu se používá do postelí, které mají v bočnicích nosné patky, naopak rošt na tkalounu se naroluje do postelí, kde jsou hranolky.

Některé designové postele nemusí mít žádné nosné prvky, zde se pak dají použít samonosné rošty s nohami.

Rozdíl mezi lamelovým a prkenným roštem tedy již znáte a v příštím příspěvku se podíváme na různé možnosti polohování či vyklápění.