Trochu jiný úhel pohledu na matrace

Stále častěji se u nás setkáváme se zvídavými zákazníky, kteří se při výběru matrace zajímají nejen o zkoušení různých typů a tuhostí, ale také o technickou stránku věci. Nás to samozřejmě velmi těší, a proto jsme se rozhodli vám trochu poodhalit tajemství našich matrací, ale také poradit čemu věnovat při výběru pozornost. Nechceme vás zatěžovat odbornými termíny, takže vás provedeme jen tím nejdůležitějším, co se vám může hodit a co by vás mohlo zajímat. 

Jedním ze základních materiálů pro výrobu matrací jsou polyuretanové pěny. Jejich vývoj se datuje cca od poloviny 50. let, kdy byly používány převážně pro technické účely. Postupně se v 60. letech začínají využívat pro čalounický průmysl a jejich vývoj eskaluje v 80. a 90. letech, kdy přicházejí na svět první tvrdostní řady, vysoce elastické a speciální pěny.

Na co se zaměřit

Ať už vybíráte matraci kdekoliv, je důležité všímat si určitých parametrů, které vypovídají o kvalitě a povaze konkrétní matrace. Mezi ně patří zejména objemová hmotnost, odpor proti stlačení, porezita, vzdušnost nebo odolnost proti ohni. Všechny tyto parametry jsou měřitelné a udávají se v přesné hodnotě pro konkrétní matraci. My se blíže podíváme na první dvě.
Objemová hmotnost je velice důležitý údaj, o který se opravdu doporučujeme vždyKulička zajímat. My ho uvádíme už v katalogu, ale není problém se na tuto hodnotu vždy dotázat. Jedná se o číslo, které udává hmotnost na jednotku objemu. Úzce souvisí s kvalitou matrace a je zárukou její životnosti. Pro lepší představu – objemová hmotnost našich CELTEX® matrací se pohybuje mezi 45 a 55 kg/m3, což představuje ideální hodnotu. Pro porovnání např. standardní PUR pěna má tuto hodnotu až o 30 jednotek nižší, proto mají matrace z ní vyrobené výrazně kratší životnost a kvůli měnšímu množství použitého materiálu i nižší elasticitu.
Další důležitou hodnotou je tzv. odpor proti stlačení. Jedná se o parametr, který uživatel matrace vnímá již při prvním kontaktu. Díky tomuto údaji můžeme rozlišovat různé tvrdostní řady v rámci stejné objemové hmotnosti.

Ideální matrace

Vývoj matrací jde neustále kupředu a jeho cílem je uspokojit různorodé požadavky zákazníků. Právě polyuretanové pěny mají v tomto směru velmi široké možnosti. Existuje také tzv. univerzálně ideální matrace, což je obecný popis, jak by měla správná matrace vypadat. Důležité je, aby byla jádrově pevná, ale zároveň povrchově měkká. Tím docílíme dostatečné podpory páteře a předejdeme nepříjemnému tlačení. S tím souvisí také správné zónování, kterého se dosahuje střídáním různých tvrdostí v podélném směru. Při ležení jsou nejvýznamnější 2 místa, která vyvíjí největší tlak, a to oblast ramen a pánve. Zde je proto nutné matraci změkčit např. pomocí jádrové profilace. Aby se ale „nepropadlo“ celé tělo, je zároveň vhodné podpořit oblast beder a stehen pomocí výztuh. Zde je ale nutné přihlédnout i k výšce postavy, protože ta se u různých osob liší. patricia_1
Proto existují tzv. ergotypy, které určují umístění těchto výztuh s přihlédnutím k výšce postavy. Každý si tak může zvolit různou tvrdost matrace, nastavení zón i rozměry, proto se kvalitní matrace vyrábí na míru konečnému zákazníkovi a zohledňuje jeho individuální potřeby.

Pokud se vám v hlavě vyrojily další otázky, které zůstaly nezodpovězeny, rád vám vše vysvětlí náš odborně vyškolený personál na prodejnách.