Jak na dobrou matraci

Zdravý, příjemný a dostatečný spánek je důležitý – to víme všichni. Dostatek spánku je sice individuální, ale u zdravých dospělých lidí by se délka nočního spánku měla v průměru pohybovat mezi sedmi až osmi hodinami denně. Faktorů, které ovlivňují náš spánek je více – jedním z těch zásadních je i to, na čem spíme. A navíc – kdybychom počítali, které zařízení bytu nebo domu využíváme v průběhu celého dne nejdelší dobu, u většiny s určitostí vyhraje postel a matrace. U jídelního stolu, na sedací soupravě nebo v kuchyni většinou nestrávíme třetinu dne, tak jako v posteli.

Pokud se tedy rozhodujete, že vylepšíte své lůžko, tak především výběru matrace a roštu věnujte dostatečný čas i péči. Nákup matrace je dlouhodobá investice a navíc investujete „do sebe“. Když si například pořídíte kvalitní matraci v ceně 10.000 Kč, tak při minimální životnosti této matrace 10 let Vás tato matrace bude stát necelé 3 koruny denně. A to zase není tak velká cena za kvalitní spánek. Při nákupu matrace se vyplatí vyzkoušet různé typy a tvrdosti a vybrat tu nejvhodnější. Matrace je individuální záležitost – každému zkrátka vyhovuje jiná.

Důležité je také to, pro koho je matrace určena. Jinou matraci budete kupovat pro dítě, jinou pro dospělého, pro seniora, pro alergika nebo třeba i pro vysoké váhové kategorie – každá z uvedených „skupin“ může mít jiné specifické požadavky na konstrukci nebo materiál matrace. Pokud jde o výšku matrace – zde se dá obecně říci, že vyšší matrace bývají komfortnější a pohodlnější, než matrace nižší. Takže jsme zpět u toho, že každý z nás je individualita a volí matraci podle svých požadavků, potřeb, zvyklostí spaní i třeba podle zdravotního stavu a přihlédnutím k váze a výšce postavy.

Jaké parametry má mít kvalitní matrace?

Kvalitní matrace musí zajistit dvě věci – anatomicky správnou podpěru těla – aby se nám na ní dobře leželo a také zajistit hygienu a dostatečné provzdušnění lůžka.

Názvy „zdravotní“ nebo „ortopedická“ sice zní dobře, a také se s nimi často setkáte, ale nic neříkají o skutečných vlastnostech a často bývají jen obchodním a často i matoucím názvem. Proto se raději zajímejte o podstatu matrace. Kvalitní matrace měla být především vyrobena z kvalitních materiálů. Např. u pěnových matrací materiály někdy vypadají podobně, ale jejich vlastnosti – jako je elasticita, tvarová stálost nebo životnost – jsou však často velmi rozdílné a závisejí právě na konkrétním použitém materiálu. Zde může být určitým ukazatelem právě cena – příliš levná matrace nebo „příliš akční“ nabídka většinou nebude ani příliš kvalitní.

Dobrá matrace by měla být zónová – v oblasti ramen, pánve a pat měkčí, v oblasti bederní páteře naopak zpevněná. Zóny by měly být přizpůsobeny výšce postavy. Z hlediska konstrukce by matrace měla být na povrchu příjemně měkká s pevnějším “jádrem”. Na povrchu matrace může být i tzv. paměťová pěna, která je velmi příjemná na ležení.

Ideální matrace se nabízí v několika tvrdostech tak, aby si každý vybral tvrdost odpovídající jeho váze i individuálním požadavkům. Konstrukce matrace by také měla zajistit její dobré provzdušnění. Design potahu je pro velkou část kupujících důležitý, není ale tak zásadní jako jeho vlastnosti – potah by měl být vyroben z materiálů, které dobře odvádějí vlhkost, a měl mít možnost praní na 60 °C.

Důležité jsou i rozměry

Aby byl spánek pohodlný, matrace (postel) by měla mít dostatečnou délku, šířku a výšku. Matrace by měla být o cca 20–25 cm delší, než je výška postavy spáče, někdy se také uvádí o délku chodidla. Také šířka matrace by měla být dostatečná – u jednolůžek minimálně 90 cm, u dvojlůžek minimálně 80 cm (na jednu osobu). Důležitá je také výška lehací plochy celé postele – ta by měla být minimálně 35 cm, optimum se pohybuje mezi cca 40 a 50 cm. Pro vyšší postavy nebo seniory lze doporučit i vyšší lehací plochu, cca 50–60 cm.

Pokud jde o konkrétní výšku (tloušťku) matrace, tak ta se odvíjí od požadované kvality a konstrukce matrace. Nejjednodušší matrace může mít výšku 10 cm (to se dá považovat za minimální výšku matrace), komfortní matrace pak mohou být vysoké i více než 20 cm.

Životnost matrace

A kdy začít uvažovat o pořízení nové matrace? Samozřejmě v případě, pokud stávající matrace nevyhovuje. A pokud vyhovuje, je třeba si uvědomit, že „rozumná“ životnost matrace je cca 10 let. I když i po této době matrace vyhoví z funkčního hlediska, tak méně již z hlediska hygieny. Takže – nezapomínejte na dobré spaní.