Nejvíce roztočů bydlí v posteli

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na opakovaný střet s vnějším prostředím, kdy jednotlivé položky vnějšího prostředí jsou označovány jako alergeny. Jedním ze zdrojů alergenů je domácí prach. Ten je tvořen chemickými látkami a biologickým materiálem, jako jsou  plísně, bakterie, roztoči a další.

 Hlavním alergenem domácího prachu jsou roztoči. Roztoči jsou drobní členovci podobní klíšťatům. Jsou asi 0.3 mm velcí a pouhým okem jsou neviditelní. Tělo roztoče je tenké, lehce bílé až průsvitné. Roztoči a jejich výměšky představují pro alergiky a přecitlivělé osoby velké zdravotní riziko. Roztoče nacházíme v čalouněném nábytku, kobercích, plyšových hračkách a především v lůžku a lůžkovinách, kde mají ideální vlhkost, teplo a dostatek obživy. Roztoči se živí z 85 % kožními šupinami, ale také bakteriemi, plísněmi a kvasinkami.  Zdrojem přísunu vody je pro ně okolní vlhkost. Roztoči vodu nepijí, ale vstřebávají ji povrchem svého těla. Dospělí roztoči D.pteronyssinus a D.farinae přežívají za vhodných podmínek několik týdnů. V tomto časovém období se páří třikrát až čtyřikrát. Jsou sexuálně dimorfní (oboupohlavní). Samička za svůj život naklade 40 až 80 vajíček. Než dosáhne nový jedinec dospělosti a pohlavní zralosti, prochází pěti stádii: vajíčko, larva, protonymfa, trionymfa, dospělý jedinec. Tento vývojový proces trvá 23 až 30 dní.

 Roztoči za svůj život vyprodukují až 200 krát více exkrementu než sami váží. Ideální pro jejich zdárný rozvoj je teplota 22 až 26°C, tma, vlhkost mezi 70 a 80 %. Zabíjí je mráz, teploty nad 55°C, sluneční svit a sucho – pod 50 % vlhkosti. Alergeny jsou právě především exkrementy roztočů. Jsou oproti ostatním alergenům relativně velké a těžké a po rozvíření při luxování, stlaní nebo chůzi, se do patnácti minut usazuje až 90 % roztočových alergenů. Do jedné hodiny se pak usadí zbytek roztočových alergenů.

roztoči

 Nejvíce roztočů je v ložnici – na lůžku a v matracích. V jedné matraci „bydlí“ až několik milionů roztočů (jeden gram prachu odebraný z těchto míst může obsahovat 2000 až 15000 jedinců), dále jsou pak hojně v polštářích a přikrývkách. Průměrně 85 % roztočových alergenů v bytě pochází z postelí.

Co se vlastně odehrává v našich postelích, zatímco my klidně spíme?

Naše tělo lůžko vytápí. Dá se říci, že lůžko, kde spí muž je vytápěno na teplotu 36 až 37°C a lůžko ženy pak na nižší teplotu 34 až 36°C. Dýcháním, pocením a odpařováním zvyšujeme vlhkost a také každou noc zanecháváme v posteli určité množství částeček oloupané pokožky. Dle údajů odborníků údajně vypotíme v průměru cca 500 ml/noc a ztratíme několik miligramů kůže. Speciální mikroklima našich lůžek, které se tak zásadně odlišuje od ostatního okolí a dostatek potravy zajišťuje roztočům nejlepší podmínky pro jejich růst, vývoj i množení.

 Roztoče můžeme označit jako tzv. celoroční alergeny, nicméně jejich koncentrace je nejvyšší na podzim a v zimě. V tomto období je zapnuté topení, méně se větrá a je zvýšená cirkulace vzduchu uvnitř místností. Alergické příznaky jsou nejsilnější v noci, kdy jsme vystaveni přímému kontaktu roztočům po řadu hodin. Řekne-li vám tedy lékař, že máte alergii na „bytový prach“ máte vlastně alergii na roztoče bytového prachu.

 Jak bojovat proti domácímu prachu

Velmi důležité je pravidelné větrání, které v místnosti vede k regulaci domovní teploty a relativní vlhkosti vzduchu. Tím nepřímo klesá koncentrace alergenů v domácím ovzduší. Stejný účinek má časté vytírání podlah a užívání výkonných vysavačů s kvalitními filtry. Ideální jsou dobře omyvatelné podlahy bez koberců, byty bez záclon a závěsů. Výskyt prachových alergenů snižuje také užívání čističek vzduchu.materiál Cellpur

 Pokud jde o samotné lůžko, pro alergika na domácí prach je správná volba „výbavy“ pro spánek velmi důležitá. Rám postele by měl být vyroben z materiálu, který se snadno udržuje. Ideální je masivní dřevo. Postel by měla být vybavena roštem, lamelovým nebo pevným, který umožní dobré odvětrání matrace ze spodní části. Nejdůležitější součástí postele je její matrace. Důležitá je jak její konstrukce, tak především to, z čeho je vyrobena. Ideální je taková matrace, která je vyrobena z materiálů, které maximálně odvedou a odpaří vlhkost a tím vytvoří klima, které je pro živost roztočů méně příznivé.