Jak správně pečovat o dřevěný nábytek

Nábytek je stěžejní součástí interiérů ať už je funkční či pouze dekorační, a podílí se významně na celkovém vzhledu místnosti. Pokud je vyroben kvalitně, může nám sloužit celý život, ale je potřeba o něj pečovat. Správná údržba se promítá do vzhledu nábytku a samozřejmě také do jeho životnosti, a jelikož kvalitní nábytek není levná záležitost, měli bychom o něj dbát.

Existuje mnoho různých povrchů a stejné množství postupů jak o ně správně pečovat. My se zaměříme na nejběžnější materiály, které naleznete v naší nabídce a ve většině ložnic.

Masiv je investice o kterou se vyplatí starat

První velkou a také asi nejpopulárnější kategorií je nábytek z masivu. Co se týče údržby, nehraje zde ani tak roli to, o jakou dřevinu se jedná, ale spíše způsob její povrchové úpravy. Zde rozlišujeme, zda se jedná o olej či vosk a nebo o lak. Lakovaný nábytek nevyžaduje žádnou speciální péči a postačí ho pravidelně otírat vlhkým bavlněným hadříkem, případně s trochou saponátu, a vytřít do sucha. Pozor si musíme dát na mechanické poškození, protože oprava lakovaného povrchu je mnohem náročnější než je tomu např. u voskovaného. Proto při otírání příliš netlačte a zkontrolujte si, zda na hadříku neuvízlo nějaké ostré smítko, které by mohlo způsobit škrábance.

Voskovaný nebo olejovaný nábytek se pravidelně ošetřuje voskem nebo olejem. Ideální je tyto přípravky kupovat přímo dle doporučení výrobce nábytku, ale postačí také pozorně číst etikety u těch běžně prodejných. Stejně jako u lakovaného nábytku používejte měkký hadřík. Naneste dostatečné množství a jemně vtírejte do nábytku po celém jeho povrchu, následně nechte pár minut odpočinout a suchým hadříkem otřete přebytky. Frekvence takového ošetření je závislá na míře namáhání konkrétního nábytku, ale lepší častěji než vůbec.

Správnou péči potřebují i levnější typy nábytku

Dýhovaný nábytek je zajímavý kompromis, mezi jehož výhody, vedle příznivé ceny, patří také například nižší hmotnost, a tedy snazší manipulace, třeba při stěhování. Jeho údržba je stejná jako u celomasivních kusů, jelikož i dýha má dřevěný povrch.

Jak u masivu, tak u dýhy musíme brát v úvahu přirozené vlastnosti dřeva. Především na něj velmi působí světlo a ono jeho vlivem mění barvu. Stává se tedy, že zákazník na prodejně vidí vystavený nábytek v určitém odstínu, ale při dodání nově vyrobeného kusu se barva liší. Platí to zejména pro přírodní provedení. Ustálení barevného odstínu může trvat i 2 měsíce, proto až domů přivezete zbrusu nový kus nábytku, nedivte se, že není přesně takový jako ten co vám tam stojí už roky. Dejte mu čas, aby si zvykl na světlo. Bude postupně oxidovat a měnit barvu, proto se doporučuje na něj ze začátku nepokládat na dlouhou dobu žádné předměty, aby po nich nezůstávaly stopy.

Závěrem ještě musíme zmínit také lamino, které je velmi oblíbené pro svou cenovou dostupnost a rozmanitost barevných provedení. Lamino je velmi snadné na čištění i údržbu a nevyžaduje žádnou zvláštní péči, platí pro něj ale, stejně jako pro celodřevěný nábytek, že by nemělo přijít do přílišného kontaktu s vodou ani vlhkostí.

V našich prodejnách naleznete také čalouněné postele, kterým se budeme věnovat v jednom z příštích příspěvků samostatně.