Masivní dřevo – kousek přírody u vás doma

Masivní dřevo patří mezi nejběžnější materiály již po generace a využívá se napříč různými obory. Nezastupitelnou roli hraje pak v nábytkářství, kde vykouzlí útulnou atmosféru ve všech pokojích a doslova utváří teplo domova. A kde jinde bychom se měli cítit příjemněji, než v naší ložnici. Dřevo mezi použitými materiály v ložnicích rozhodně dlouhodobě vede před levnější dýhou či laminem, a spíše okrajově se objevují další materiály jako je například kov nebo kůže. Nábytek z masivu má oproti ostatním materiálům jednu velkou výhodu – je to čistá příroda a je proto naprosto zdravotně nezávadný. Typická je i jeho dlouhověkost a odolnost i po letech. Ani sebelepší lamino nenapodobí tu charakteristickou kresbu, originalitu každého kousku a vůni, která přetrvává roky.

„Měkká“ dřeva jsou často neprávem opomíjena

Nabídka dřevin je celkem pestrá, takže na své si přijdou i velmi nároční zákazníci, ale zároveň i masiv skýtá cenově dostupné varianty v podobě u nás nejběžnějšího smrku či borovice, které mají také své přednosti. Prvně jmenovaný smrk je v našich končinách borovice_olej_p1nejdostupnější dřevina a také velmi oblíbená. Mnozí netuší, že se jedná o pevný materiál, kterého není třeba se obávat, a který vyniká svou vysokou nosností. Zároveň patří mezi levná dřeva, je dostatečně pružný a lehký. Vyniká svou jemnou kresbou a světlostí, proto se často poptává v přírodním odstínu.

Borovice se oproti smrku vyznačuje vysokou odolností vůči vlhku. Má výraznější, typickou kresbu a množství suků. Také se jedná o pružné a dostupné dřevo, často používané například v dětských pokojích, ale velmi oblíbené na chatách či chalupách, kde je žádoucí rustikální styl.

Buk a dub jsou oblíbené stálice

Dostáváme se ke dvěma nejoblíbenějším dřevinám, a buku a dubu. Buk v četnosti užití sice vede, ale dub se i přes vyšší cenu, drží v poslední době v závěsu.fmp_masiv_buk_prirodni

Buk patří mezi tvrdé, pevné a odolné materiály, je cenově dostupný a nabízí opravdu širokou škálu různobarevných moření. V přírodním fmp_divoky_dub_lak_prirodni-1provedení je charakteristický svou velmi jemnou kresbou, mnohdy téměř jednolitostí. Dub je zase vysoce estetický a má typické tmavší zbarvení. Také zde je možnost moření, většinou se ale dává přednost přírodnímu odstínu.

Mezi méně běžné, zato exkluzivní dřeviny olsepatří například olše. Jedná se o dražší dřevo, která ale nabízí unikátní vzhled a typické karamelové zbarvení. Zároveň je také velmi ohebné a pevné.

Pokud jste mezi výčtem těch nejoblíbenějších dřevin nenašli svého favorita, objednat si u nás můžete vybrané postele i v méně běžných dřevinách, jako je třeba jasan, javor, třešeň nebo ořech. Samozřejmostí je také nabídka ložnic z dýhy či lamina.